Pasaules dārgākie ēdieni

  • Belugas kaviāra kilograma cena ir 5000 ASV dolāri. Kaviārs ir zivju ikri, kurus izslauc no zivīm, kas galvenokārt nozvejojamas Kaspijas jūrā, tiesa gan, līdz šī zivs pieaug vajadzīgajos apmēros un ir slaucama, paiet aptuveni divdesmit gadi.

  • Safrāna kilograma cena ir 4000 ASV dolāri. Lai iegūtu kilogramu kaltēta safrāna, ar rokām nepieciešams novākt no 100000 līdz 150000 safrāna krokusa ziedus. Safrāns galvenokārt tiek izmantots dekorēšanai un smaržas piešķiršanai, taču senos laikos tas tika pielietots medicīnā. Safrānam piemīt rūgtena garša.

  • Balto trifeļu kilograma cena ir no 32000 līdz 10000 ASV dolāru. Baltās trifeles, tāpat kā melnās, ir sēnes paveids, kuras izrok no zemes. Baltās trifeles iegūst Itālijas ziemeļrietumos. Tās bagātīgā B vitamīna sastāva dēļ baltās trifeles tiek dēvētas par skaistuma vitamīnu. Baltajām trifelēm piemīt ceptu valriekstu garša.

  • Kobes steika kilograma cena ir 800 ASV dolāri. Steiks tiek iegūts no Waygu šķirnes liellopiem, kas tiek audzēti Hyogo prefektūrā Japānā. Lopiņi tiek baroti ar ekoloģiski tīru pārtiku un vēl kaut ko, tikai audzētājiem zināmi, kā arī tiek kopti un ķemmēti. Steiks izceļas ar īpašu maigumu un sulīgumu.

  • Putnu ligzdu zupa tiek iegūta no putna ligzdas, kurš ligzdu savij, izmantojot savas siekalas. Šis putns mīt Āzijas dienvidu salās un Taizemē, un zupa arīdzan tiek gatavota galvenokārt Āzijā, kur tās gatavošanas tradīcijas ir vairāk nekā 400 gadus senas.

  • Indīgās fugu zivs pagatavošana noteikti ir jāuztic tikai profesionālim, kurš ir izgājis speciālus šīs zivs pagatavošanas kursus un ieguvis sertifikātu, pretējā gadījumā, ja zivs nebūs kārtīgi pagatavota, cilvēks pat no vienas zivs var saindēties un nosmakt.

  • Kilograms foie gras maksā ap 600 ASV dolāru. Foie gras ir treknas zoss aknas, kuru konsistence ir līdzīga sviestam. Foie gras tiek pasniegts kopā ar dažādiem ēdieniem.

  • Arī omārs ir dārga delikatese, kuras pagatavošana gan ir gaužām vienkārša – tas ātri tiek izvārīts ūdenī un tam tiek pievienots tikai nedaudz sāls, cukurs vai baltvīns.

  • Matsutake sēņu kilograma cena ir līdz 2000 ASV dolāru. Sēnes aug Japānā, taču pamazām sāk izzust, tieši tāpēc to vērtība pieaug.

  • Austeres ir delikatese, kas tiek ēsta svaigā veidā uzreiz pēc to atvēršanas, tikai nedaudz uzspiežot uz tām citronu sulu.

  • “Almas” jeb “Dimanta” irāņu kaviāra kilograma cena ir 3000 ASV dolāri. Šis kaviārs tiek iegūts no dzīvām storēm.

  • Kartupeļu La Bonotte kilograma cena ir 700 ASV dolāri. Tie tiek audzēti Francijas salā Nuarmutjē un to īpašā garša rodas no tīra jūraszāļu mēslojuma un Atlantijas okeāna klimata.

  • Jamķn Ibérico de Bellota šķiņķa kilograma cena ir 200 līdz 400 ASV dolāri. Šķiņķis tiek iegūts no melnās šķirnes cūkām Spānijā un Portugālē un tiek barotas tikai ar ozolzīlēm.

  • Densukē melnā arbūza cena nereti sasniedz pat 6000 ASV dolārus. Tas aug Japānas Hokaido salā un vienā ražā tiek iegūti tikai aptuveni 65 šādi arbūzi. Tiem piemīt neparasti salda garša.

  • Frittata omlete maksā 1000 ASV dolārus, jo tās sastāvā ir omāri un stores kaviārs.

  • Virtulis, kurš apsmērēts ar krējuma sieru un pārkaisīts ar baltajām trifelēm, pārtikas zeltu, pīlādžiem, mandelēm un Godži ogām, maksā 1000 ASV dolārus.

  • Jubari melones tiek audzētas Japānas Jubari pilsētiņā un to raža ir pavisam neliela, tāpēc viena šāda melone maksā no 100 līdz 200 ASV dolāru.

  • Samundari Hazana jeb jūras velšu dārgums maksā 3200 ASV dolārus. Tas ir karija ēdiens, ko veido baltās trifeles, Devonas krabju gaļa, Belugas ikri, Skotijas omārs, pērļgliemenes, paipalu olas, kā arī pārtikas zelts.

  • “Royale” pica maksā 4200 ASV dolārus un tās sastāvā ir 24 karātu pārtikas zelts, augstākā labuma konjakā marinēts omārs, šampānietī piesūcināts kaviārs, Skotijas lasis un brieža gaļas medaljoni.